Arrangement Straô Noordwelle

Wat is straô?

Straô is een jaarlijks terugkerend evenement op een aantal zaterdagen in het voorjaar, waarbij de voeten van de paarden in de zee worden 'gewassen'. De dorpen aan de westkant van Schouwen-Duiveland hebben allemaal hun eigen straô-viering.

Straô-rieen is een historisch feest en gaat ver terug in de tijd. In vroegere tijden stonden de werkpaarden de gehele winter op stal. Zodra de winter tegen het einde liep, ging men met de paarden de zee in om de voeten te wassen. Hoewel de werkpaarden van vandaag nog uitsluitend als hobby worden gehouden en zeker niet meer een hele winter op stal staan, wordt de gewoonte nog steeds in stand gehouden.

Hoewel dit feest een zeer lokale aangelegenheid is, wordt steeds vaker deelgenomen door bezoekers (met hun paarden) van veraf, zelfs uit het buitenland. Tijdens de straô in Noordwelle doen ongeveer 150 paarden mee, waaronder het grootste deel echte Zeeuwse trek- c.q. werkpaarden. Deze enorme dieren die tot wel 1000 kg. kunnen wegen, geven de straô een authentieke uitstraling. Na een keuring voor het mooist versierde paard gaan de paarden en hun berijders na een rondgang door het dorp gezamenlijk het strand op om de voeten van de paarden te wassen. Na terugkomst in het dorp wordt er nog van alles georganiseerd. Te denken valt o.a. aan het populaire ringsteken en ook voor kinderen is het een feestelijke dag.

De strao-feesten zijn op onderstaande data

Waar Datum
Renesse  Datum 2022 nog niet bekend
Burgh-Haamstede Datum 2022 nog niet bekend
Noordwelle  Datum 2022 nog niet bekend
Ellemeet  Datum 2022 nog niet bekend
Scharendijke Datum 2022 nog niet bekend
Serooskerke  Datum 2022 nog niet bekend

Wij bieden u graag het volgende arrangement aan

  • ontvangst met koffie of thee met een Zeeuwse bolus (zoete lekkernij)
  • overnachting in een gezellig ingerichte 2 persoonskamer met/zonder balkon met uitzicht op het dorp Noordwelle
  • ’s morgens een stevig boerenontbijt
  • gratis parkeerplaats voor auto en paardentrailer
  • 5 minuten lopen van het dorp Noordwelle

Prijs € 42,50 per persoon per nacht! Stalling van de paarden is mogelijk bij een nabijgelegen manege voor € 25,00 per paard per nacht, inclusief voer.